Hersenletsel
Beste Niels Mulder, Mijn naam is Annelies Nuy, en ik ben kunstenaar, curator en initiatiefnemer van een dit project dat zich richt op de ondersteuning van mensen die herstellen van hersenletsel, zoals een herseninfarct. Graag zou ik met u in gesprek gaan over een mogelijk samenwerkingsverband met Hersenletsel.nl om dit project te realiseren.
In mijn werk geef ik Kintsugi-workshops, waarin ik mensen leer om, na letsel van welke aard dan ook, het verleden los te laten en opnieuw te beginnen. De kern van Kintsugi ligt in het accepteren van de schade en het vinden van kracht in wat er nog wél mogelijk is. Door de littekens zichtbaar te maken, omarmen we de imperfecties en het proces van herstel, als een ode aan de veerkracht van de mens. Deze filosofie van transformatie vormt de basis van mijn aanpak.
Naast deze workshops ben ik curator voor het Zwitserse kunstplatform 'ANASAEA' en richt ik immersieve ruimten in. Momenteel werk ik aan een nieuwe ruimte waarin 100 vrouwen worden belicht die, ondanks de nodige obstakels, een belangrijke rol hebben gespeeld in de kunstgeschiedenis. Frida Kahlo is een van de bekendste voorbeelden, maar er zijn nog veel meer interessante en inspirerende vrouwen. We laten hiermee zien dat het overwinnen van obstakels hen een plek heeft gegeven in de kunstgeschiedenis—zonder die uitdagingen zouden ze wellicht gewoon "middelmatig" zijn gebleven. Deze ruimte biedt niet alleen inspiratie, maar fungeert ook als een leeromgeving voor kunstgeschiedenis.
Wat deze ruimte echt bijzonder maakt, is dat ze kan dienen als ontmoetingsplek voor lotgenoten. Mensen kunnen hier op een toegankelijke en veilige manier met elkaar in gesprek gaan. Ze hebben bovendien de mogelijkheid om een alter ego te kiezen—een avatar—waarmee ze vrij door de ruimte kunnen bewegen zonder dat hun letsel zichtbaar is.
Wat betreft de technologie: door deze groep in contact te brengen met kunstmatige intelligentie (AI) en immersieve technologieën (zoals virtual reality), krijgen ze de kans om nieuwe hulpmiddelen te ontdekken die hun leven positief kunnen beïnvloeden. Deze technologieën kunnen bepaalde beperkingen compenseren—bijvoorbeeld door een AI-assistent die helpt bij het ordenen van gedachten of het naast elkaar zetten van de voor- en nadelen bij het nemen van beslissingen—waardoor mensen minder gehinderd worden door hun letsel. In plaats van een achterstand, kunnen ze hiermee zelfs een voorsprong krijgen.
Dit project biedt een unieke kans om technologie te ontwikkelen en aan te passen aan de specifieke behoeften van de gebruikers. De ruimte kan, naast kunst en historie, ook worden gebruikt voor het delen van relevante informatie en persoonlijke ervaringen, waardoor het een veelzijdige en ondersteunende omgeving wordt. Mensen kunnen op verschillende niveaus participeren: elkaar ontmoeten, kunstgeschiedenis leren, anderen als gids rondleiden, of zelf AI kunst maken om de beleving te verbeelden en deze exposeren (!).
Bijlagen: het kostenoverzicht en mijn achtergrond
Ik hoor graag of deze nieuwe ideeën interessant zijn voor jullie patiënten en of we samen kunnen verkennen hoe we dit project verder kunnen vormgeven.
Met vriendelijke groet,
Annelies Nuy